duminică, 18 ianuarie 2015

Piramida lui Keops



“Marea Piramida” a fost cea mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea in 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele mentionari asupra existentei si descrierii piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot a vizitat Egiptul in anul 450 I.C. De-a lungul secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginatia oamenilor. S-au facut speculatii cum ca ar fi fost construita ca observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Suntem siguri ca nu va sunt straine nici teoriile cum ca ar fi o constructie realizata de civilizatii extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta insa teoria ca piramidele din Egipt nu au fost decat unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor. Descriere: Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Kheops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. 





Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. 
Piramidele sunt un simbol al civilizaţiei antice egiptene. Cea mai mare dintre piramide şi singurul monument din lista celor şapte minuni ale lumii antice existent şi în prezent este piramida lui Keops situată pe platoul de la Giseh. A fost construită în timpul dinastiei a IV-a pentru faraonul Hufu sau Keops aşa cum îl numea istoricul grec Manethon. Construcţia funerară egipteană este legată de conceptul de piramidă. Poporul egiptean avea o religie politeistă şi credea în viaţa de după moarte. Keops a fost fiul lui Sneferu, primul faraon din Dinastia a IV-a, şi cunoştea foarte bine particularităţile de construcţie ale unei piramide. Ceea ce uimeşte este simetria blocurilor de piatră. Aceasta era obţinută prin ...observarea stelelor. Busola nu fusese descoperită. Ca să vă faceţi o idee despre fabulosul din spatele piramidelor de mari dimensiuni nici până în prezent nu se cunoaşte modul exact în care au fost ridicate. Există trei ipoteze: 1. Rampe care înconjurau construcţia de bază şi se înălţau odată cu piramida; 2. O singură rampă ce se întindea în deşert şi se lungea cât este necesar pentru înălţarea piramidei; 3. Schele care ridicau blocurile de piatră. Date despre piramida lui Keops:
  • înălţimea sa este de 145,75 metri;
  • laturile au fiecare câte 229 metri;
  • se întinde pe 5,37 ha;
  • aproximativ 2.300.000 blocuri de piatră cu greutatea între 2 şi 15 tone;
Herodot, primul istoric, vorbeşte de ridicarea piramidei lui Keops în douăzeci de ani (Keops a domnit peste Egipt 23 de ani) şi de o forţă de muncă de 100.000 de oameni. Marea piramidă, cum mai este numită, este însoţită de două construcţii similare de dimensiuni mai reduse. Acestea aveau un nume oficial:
  • "Keops aparţine zărilor"
  • "Măreţ este Kefren"
  • "Mykerinos este divin"
Piramida lui Keops şi-ar găsi loc şi în o listă cu şapte minuni contemporane.