vineri, 15 mai 2015

Statuia cu chipul Zeului Soarelui


Locuitorii insulei au vrut să-şi ţină promisiunea, de aceea au început realizarea statuii divine, ca mulţumire pentru că zeul lor le protejase cetatea în timpul asediului. Construirea lui Helios ar fi durat doisprezece ani şi ar fi fost finalizată în 282 î.Hr. Conform cercetătorilor, aceasta s-ar fi aflat pe locul unde acum este intrarea în Castelul Templierilor. 


Impozantă prin înălţime şi aspect, întreaga construcţie ar fi dus la ruinarea, apoi sinuciderea arhitectului statuii, Chares din Lindos. Se presupune că statuia ar fi avut între 32 şi 36 de metri înălţime, pe un soclu de cincisprezece metri şi era din bronz întărit cu fier şi piatră. Pentru construire şi consolidare, s-ar fi folosit mai mult de cincisprezece tone de bronz şi nouă tone de fier. Legenda spune că acest colos ar fi stat cu câte un picior pe fiecare mal al portului din Rodos. Când soarele răsărea dimineaţa, se reflecta în bronzul statuii şi făcea ca figura statuii să strălucească. 



Cutremurul şi repercusiunile sale


În 225 î.Hr, în urma unui cutremur, zeului i s-ar fi rupt un picior, iar locuitorii insulei au vrut să-l refacă. Un oracol le-a interiz, însă, să facă asta.

În 635 d.Hr, Rhodos a fost cucerită de arabi, iar statuia a fost vândută de către aceştia unui evreu din Siria, care ar fi cărat-o pe 900 de cămile.

A impresionat prin dimensiuni şi soptuozitate, iar astăzi rămâne una dintre minunile Lumii Antice. Se crede că ea a inspirat sculptorul francez Auguste Bartholdi care a construit Statuia Libertăţii din SUA. Dintre cele şapte minuni ale Antichităţii, nu mai exită astăzi decât Piramida din Giza. Acestea au fost distruse, în mare parte din cauza catastrofelor naturale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu